jaki statyw i głowica - planowany glidetrack

statywy, rigi, dolly, steadicamy, krany, itp...

Re: jaki statyw i głowica - planowany glidetrack

Postprzez Ernest » 30 Sie 2010, 20:29

Krzysztof napisał(a):Mój znajomy oglądał ten kurs laForetta na żywo i mówi, że warto (szczególnie dla początkujących, choć zaawansowani też coś z niego wyniosą). Obiecał mi podesłać login i hasło dostępowe jak tylko je otrzyma :) Jak oglądnę będę mógł powiedzieć więcej.

Da radę ten login i pasło? :>
[b]http://www.ernestdlutek.digartfolio.pl

WIEŻA: BA 758 - we have Virgin 348 on departure with very tight slot. Will you be so kind, to give them way to Runway 29?
BA 758: Anything for a virgin, especially with tight slot
Awatar użytkownika
Ernest
Moderator

Miejscowość: Varsovia

Postprzez hdx » 30 Sie 2010, 20:49

MotionL napisał(a):Nie chciałem zaczynać nowego tematu, dlatego podepnę się pod ten wątek.

Mam pytanie odnośnie statywu Velbon DV-7000. Czy ten statyw w obiegu dostępny jest w dwóch wersjach? Video i "nie Video" - zwykła. Ten video podobno uniemożliwia pionowe kadrowanie. Dzięki za odp.

Jak długo szukałem tego statywu (konkretnie modelu DV-7000) to nigdy nie spotkałem się z tym co piszesz. Być może mówisz o jakiejś innej wersji? DV-7000 jest reklamowane od początku jako statyw z przeznaczeniem video.

Ogólnie polecam ten model - na allegro czasem idą używki do 300zł i ja już poluję na drugi bo dwa statywy przydają się np. do slidera.
za dużo sprzętu, za mało filmowania, niestety...
Awatar użytkownika
hdx
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez psychoraper » 30 Sie 2010, 21:02

Velbon DV-7000 ma tylko młodszego brata 6000 ktory jest do lzejszych kamer. Zresztą chyba kazdy statyw z długąrączką jest do filmowania. Mam ten statyw i stosunek ceny do mozliwosci jest zadowalający. Chociaz przyznam ze po ostrym uzytkowaniu robi sie luz na osi X czyli na tym do obracania dookoła. Trzeba wtedy mocniej dokręcać mocowanie od niego. No i nie sprawdza sie w timelapsach. Sprawia wrazenie bardzo stabilnego (szeroki rozstaw, mocna konstrukcja) ale po montowaniu zdjęć do kupy okazuje sie ze byle podmuch wiatru i wszystko lata. Z tego co słyszałem to tez ponoc jakies jajca są przy sliderach. Ze nie trzyma pewnie stabilności czy cuś. I jeszcze pocowanie do rączki drazni jak cholera bo sie wiecznie odkręca i dobicie oleju w głowicy (os XY) po jakim czasie przestaje jakoś widocznie działać :) Jeszcze dodam ze jak ktos szuka statywu do pracy w pyle, piasku itp, to niech zapomni bo cholerstwo jest strasznie wrazliwe.
Fajny bo stosunkowo lekki, poręczny, szybki i tani, ale juz sie rozglądam za jakąś kobyłą stabilniejszą.
Awatar użytkownika
psychoraper
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez hdx » 30 Sie 2010, 21:11

Benro KH-25, widziałeś? Miałem chwilkę żeby go obczaić w sklepie i wydawał się nieco stabilniejszy od Velbona DV-7000, ale nie testowałem go z aparatem.

Masz rację, ten Velbon nie jest idealny, ale za tą cenę nie ma nic lepszego. Jak mówisz, rączka się co chwilę odkręca, luzy się robią (trzeba dokręcać co trochę denerwuje...) ale idzie z tym wytrzymać. Co prawda nie używam go długo więc pewnie dużo rzeczy wyjdzie dopiero za jakiś czas.
za dużo sprzętu, za mało filmowania, niestety...
Awatar użytkownika
hdx
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez moozg » 04 Wrz 2010, 12:12

MotionL napisał(a):moozg, dzięki za odpowiedź, ale wydaje mi się, że raczej tu można zrobić tylko kadr poziomy, a nie jak piszesz pionowy.

da sie... jak glowice odchylisz o 90 stopni tak jak bys robil samo niebo, wtedy na tylko aparat na plytce musi byc przekrecony tez o 90 stopni... wiecm ze to troche glupie i kombinowa naokolo, ale tylko mowie ze jest mozliwosc w sytuacji kryzysowej

majac ten statyw tez mi brakowalo opcji przy foto zeby miec kadry pionowe, ale zawsze mozna dokupic jakas glowice kulowa i mocowac na gwincie statywu czy nawet na plytce, choc ta opcja mniej stabilna
Lumix GH13, GH2 | Kilka słoików | Rode VideoMic, ZoomH2 | DSRL Rig , DIY Igus Slider, Steadicam Ares| http://www.ahojmedia.pl
Awatar użytkownika
moozg
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Warszawa

Poprzednia

Wróć do Stabilizacja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości