Jaroslavus napisał(a):...i prosimy o przystępną cenę
prosimy, prosimy .......
Jaroslavus napisał(a):...i prosimy o przystępną cenę

Dom napisał(a):Jaroslavus napisał(a):...i prosimy o przystępną cenę
prosimy, prosimy .......

ireq napisał(a):Zrezygnowałem z szyny IGUS'a i buduje nową konstrukcję slidera z silnikiem DC. Widzę, że obrałem zły kierunek odnośnie napędu. To powinien być jednak silnik krokowy.
Czy mógłbyś się podzielić wiedzą odnośnie silnika oraz kontrolera, który wykorzystujesz w swojej konstrukcji lub wskazać źródła?
ireq napisał(a):Zrezygnowałem z szyny IGUS'a i buduje nową konstrukcję slidera z silnikiem DC. Widzę, że obrałem zły kierunek odnośnie napędu. To powinien być jednak silnik krokowy.
Czy mógłbyś się podzielić wiedzą odnośnie silnika oraz kontrolera, który wykorzystujesz w swojej konstrukcji lub wskazać źródła?

dlaczego zrezygnowałeś?
może chcesz tanio sprzedać?

ireq napisał(a):dlaczego zrezygnowałeś?
Uważam, że moja szyna jest za wąska i przy przesunięciu środka ciężkości (chodzi o zamocowanie kamery) występują duże opory na wózku.
Tak jak pisałem jako napęd wykorzystałem silnik prądu stałego. Takie rozwiązanie charakteryzuje jednak mała precyzja działania i drastyczny spadek mocy przy próbach zmniejszenia prędkości na drodze elektrycznej.
Zainspirował mnie wpis "yamp'a" Znalazłem przez allegro miłego Pana z Rzeszowa, który produkuje sterowniki do silników krokowych - http://allegro.pl/item1148862853_sterownik_silnika_krokowego_programowalny_silnik.html
W swojej konstrukcji wykorzystałem ceownik aluminiowy 40x120 mm o długości 120 cm oraz kupione w Castoramie wyprofilowane aluminiowe szyny wraz kółkami na łożyskach, które na co dzień służą do wykonania przesuwnych drzwi. Uważam to za dobre rozwiązanie i polecam.
Koła pasowe zębate zamocowałem na łożyskach oporowych, jednak planuje to zmienić ponieważ nie wziąłem pod uwagę siły ściągającej przez pasek i po silniejszym dokręceniu śrub występują zbyt duże opory.
Zależy mi na czasie, więc postaram się zakończyć projekt do końca tego miesiąca. Kiedy będzie gotów podzielę się szczegółami odnośnie wykonania.może chcesz tanio sprzedać?
Marcin, nie polecam tej szyny. Za niewiele większe pieniądze możesz mieć szynę z własnym napędem i sterowaniem, ale gdybyś się upierał możemy się dogadać...

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości