budowa wlasnego motor slidera

statywy, rigi, dolly, steadicamy, krany, itp...

Re: budowa wlasnego motor slidera

Postprzez Dom » 16 Lip 2010, 12:48

Jaroslavus napisał(a):...i prosimy o przystępną cenę :)

prosimy, prosimy ....... :)
Awatar użytkownika
Dom
Lord of VDSLR
Lord of VDSLR

Postprzez yamp » 16 Lip 2010, 14:15

Dom napisał(a):
Jaroslavus napisał(a):...i prosimy o przystępną cenę :)

prosimy, prosimy ....... :)

będę się starał jak tylko mogę ... ;)
yamp
Just Arrived

Postprzez ireq » 17 Lip 2010, 14:26

Zrezygnowałem z szyny IGUS'a i buduje nową konstrukcję slidera z silnikiem DC. Widzę, że obrałem zły kierunek odnośnie napędu. To powinien być jednak silnik krokowy.
Czy mógłbyś się podzielić wiedzą odnośnie silnika oraz kontrolera, który wykorzystujesz w swojej konstrukcji lub wskazać źródła?
Awatar użytkownika
ireq
Pro Member
Pro Member

Miejscowość: Warszawa

Postprzez yamp » 17 Lip 2010, 15:24

ireq napisał(a):Zrezygnowałem z szyny IGUS'a i buduje nową konstrukcję slidera z silnikiem DC. Widzę, że obrałem zły kierunek odnośnie napędu. To powinien być jednak silnik krokowy.
Czy mógłbyś się podzielić wiedzą odnośnie silnika oraz kontrolera, który wykorzystujesz w swojej konstrukcji lub wskazać źródła?

wszystkie części są to części do maszyn CNC, na rynku jest pełno firm np :
http://www.multiprojekt.pl/kategoria.php/kategoria.52
ja wykorzystałem silnik krokowy dlatego ze docelowo chciałem szynę wyłącznie do timelapsow , a ze udało się tez w trybie wideo , wiec to połączyłem. Co do kontrolera to jest on budowany od podstaw , dedykowany tylko i wyłącznie do tego urządzenia , mówiąc szczerze to największy problem całego projektu , nad którym w dalszym ciągu trwają prace. Jeżeli będziesz miał jakieś pytania wal śmiało na pm,postaram się pomóc , pozdrowienia i powodzenia z projektem
yamp
Just Arrived

Postprzez MarcinM » 17 Lip 2010, 17:00

ireq napisał(a):Zrezygnowałem z szyny IGUS'a i buduje nową konstrukcję slidera z silnikiem DC. Widzę, że obrałem zły kierunek odnośnie napędu. To powinien być jednak silnik krokowy.

dlaczego zrezygnowałeś? może chcesz tanio sprzedać? ;)

pozdrawiam
marcin
MarcinM
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Warszawa (ale jestem z Krakowa!!! :)

Postprzez ireq » 18 Lip 2010, 07:28

dlaczego zrezygnowałeś?

Uważam, że moja szyna jest za wąska i przy przesunięciu środka ciężkości (chodzi o zamocowanie kamery) występują duże opory na wózku.

Tak jak pisałem jako napęd wykorzystałem silnik prądu stałego. Takie rozwiązanie charakteryzuje jednak mała precyzja działania i drastyczny spadek mocy przy próbach zmniejszenia prędkości na drodze elektrycznej.

Zainspirował mnie wpis "yamp'a" Znalazłem przez allegro miłego Pana z Rzeszowa, który produkuje sterowniki do silników krokowych - http://allegro.pl/item1148862853_sterownik_silnika_krokowego_programowalny_silnik.html

W swojej konstrukcji wykorzystałem ceownik aluminiowy 40x120 mm o długości 120 cm oraz kupione w Castoramie wyprofilowane aluminiowe szyny wraz kółkami na łożyskach, które na co dzień służą do wykonania przesuwnych drzwi. Uważam to za dobre rozwiązanie i polecam.

Koła pasowe zębate zamocowałem na łożyskach oporowych, jednak planuje to zmienić ponieważ nie wziąłem pod uwagę siły ściągającej przez pasek i po silniejszym dokręceniu śrub występują zbyt duże opory.

Zależy mi na czasie, więc postaram się zakończyć projekt do końca tego miesiąca. Kiedy będzie gotów podzielę się szczegółami odnośnie wykonania.

może chcesz tanio sprzedać?

Marcin, nie polecam tej szyny. Za niewiele większe pieniądze możesz mieć szynę z własnym napędem i sterowaniem, ale gdybyś się upierał możemy się dogadać...
Awatar użytkownika
ireq
Pro Member
Pro Member

Miejscowość: Warszawa

Postprzez yamp » 18 Lip 2010, 10:24

ireq napisał(a):
dlaczego zrezygnowałeś?

Uważam, że moja szyna jest za wąska i przy przesunięciu środka ciężkości (chodzi o zamocowanie kamery) występują duże opory na wózku.

Tak jak pisałem jako napęd wykorzystałem silnik prądu stałego. Takie rozwiązanie charakteryzuje jednak mała precyzja działania i drastyczny spadek mocy przy próbach zmniejszenia prędkości na drodze elektrycznej.

Zainspirował mnie wpis "yamp'a" Znalazłem przez allegro miłego Pana z Rzeszowa, który produkuje sterowniki do silników krokowych - http://allegro.pl/item1148862853_sterownik_silnika_krokowego_programowalny_silnik.html

W swojej konstrukcji wykorzystałem ceownik aluminiowy 40x120 mm o długości 120 cm oraz kupione w Castoramie wyprofilowane aluminiowe szyny wraz kółkami na łożyskach, które na co dzień służą do wykonania przesuwnych drzwi. Uważam to za dobre rozwiązanie i polecam.

Koła pasowe zębate zamocowałem na łożyskach oporowych, jednak planuje to zmienić ponieważ nie wziąłem pod uwagę siły ściągającej przez pasek i po silniejszym dokręceniu śrub występują zbyt duże opory.

Zależy mi na czasie, więc postaram się zakończyć projekt do końca tego miesiąca. Kiedy będzie gotów podzielę się szczegółami odnośnie wykonania.

może chcesz tanio sprzedać?

Marcin, nie polecam tej szyny. Za niewiele większe pieniądze możesz mieć szynę z własnym napędem i sterowaniem, ale gdybyś się upierał możemy się dogadać...

Dobry pomysł , gratulacje , gdybyś miał jakieś problemy czy tez pytania chętnie pomogę , na początek przemyśl wybór silnika i jego moc , co do masy kamery i ruchu w pionie wózka z kamerą (plus ewentualna masa głowicy ) , warto przeliczyć , nie zostaniesz ze zbędnym silnikiem tak jak ja ;D
yamp
Just Arrived

Postprzez cgbrain » 18 Lip 2010, 10:38

Witam.
Również przymierzam się do budowy własnego slidera z napędem krokowym oraz sterownikiem. Na dzień dzisiejszy robię listę potrzebnych elementów. I tutaj od razu pytanko: Jakiej firmy prowadnice polecacie bo jest ich sporo: ignus, nsk ,nb, itd, itp.(szyna pod dslr czyli nie za duże obciążenie). Yamp, czy mógłbyś podzielić się informacją gdzie zakupiłeś swoją prowadnice? Z góry dzięki za info.
Pozdrawiam serdecznie,
Marcin
cgbrain.com
cgbrain
Just Arrived

Postprzez kedar6890 » 03 Wrz 2010, 14:53

coś ucichło w temacie
kedar6890
Senior Member
Senior Member

Postprzez yamp » 07 Wrz 2010, 18:56

dalej już proszę śledzić :

http://ditogear.com/
http://www.facebook.com/DitoGear
yamp
Just Arrived

PoprzedniaNastępna

Wróć do Stabilizacja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości