[hack]Premiere CS5 i akceleracja na wiekszosci kart CUDA!

[hack]Premiere CS5 i akceleracja na wiekszosci kart CUDA!

Postprzez kondrat » 31 Sie 2010, 19:55

Witam, nie wiem czy poruszano juz ten temat, trudno- przyda sie drugi, mimo ze nie znalazlem podobnego :) Jak wiemy Premiere CS5 wspiera na dzien dzisiejszy z 6 kart CUDA (w tym 4 quadro xD...)

Możemy prostym sposobem dodać większość kart NVidii do Premiere'a uzyskując w ten sposób tanią akcelerację sprzętową :)

Nie będę tego na polski tlumaczyl, gdyz to naprawdę prosty proces, a na filmiku i tak wszystko jest wytlumaczone ;) Zapraszam do testów!

Filmik (tutorial) : http://vimeo.com/13440307
Inny tut: http://blog.krama.tv/hacking-adobe-prem ... uda-cards/
kondrat
Member
Member

Re: [hack]Premiere CS5 i akceleracja na wiekszosci kart CUDA!

Postprzez psychoraper » 31 Sie 2010, 20:12

Ten patent działa wyśmienicie. Miałem okazję sie tym pobawić. Nie znam sie na MACach, ale na PC komfort pracy wzrasta jak i jest podobny jak na bardzo mocnym MACu ze sporą ilością ramu. Podględ PRAWIE natychmiastowy, tylko lekko zwalnia przy cząsteczkach i wielowarstowym mieszaniu. Ponoś przy NUKEXie tez sie sprawdza. Jestem nowy w tym temacie ale jedyne co słyszałem na minus to ktoś, gdzies pisał, ze cholernie sie to grzeje i wydajność spada. Ale mogłem coś zle zrozumieć więc nie bijcie jak sie mylę.
Awatar użytkownika
psychoraper
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez inflow » 02 Wrz 2010, 21:39

no nareszcie zrobie uzytek z 9500 GT 8-) dziekowac :P
HDR-AX2000E & 7D + graty...
Awatar użytkownika
inflow
Member
Member

Miejscowość: Ciechanów

Postprzez psychoraper » 02 Wrz 2010, 21:49

inflow napisał(a):no nareszcie zrobie uzytek z 9500 GT dziekowac

Przeciez 9500 GT nie ma CUDA ......?

EDIT: Ej sorki ale własnie sprawdziłem i.... ma :D
Ale czy ta karta nie jest za słaba na taką zabawę????
Awatar użytkownika
psychoraper
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez inflow » 02 Wrz 2010, 22:34

psychoraper napisał(a):
inflow napisał(a):no nareszcie zrobie uzytek z 9500 GT dziekowac

Ale czy ta karta nie jest za słaba na taką zabawę????

zabawa zabawÄ… to tylko ma troszke przyspieszyc podglada bez tego dziala w miare przyzwoicie komputer nie jest zbyt stary wiec daje rade chodzi mi o fakt ze nie ma potrzeby inwestowac w karty za pare tys zeby ulatwic sobie choc troche prace...
HDR-AX2000E & 7D + graty...
Awatar użytkownika
inflow
Member
Member

Miejscowość: Ciechanów

Postprzez Arsen » 02 Wrz 2010, 23:23

Zależy, co kto potrzebuje. Jeśli ktoś na tym faktycznie zarabia dobre pieniążki i ma w miarę regularne zlecenia to lepsza karta naprawdę robi różnice. Dla mnie nie ma sensu łożyć kasy na 9500, bo 8800/9800 chodzi na allegro za 300-320 zł.
Arsen
King of DSLR
King of DSLR

Miejscowość: Gliwice

Postprzez rafilm » 03 Wrz 2010, 01:03

Arsen napisał(a):Zależy, co kto potrzebuje. Jeśli ktoś na tym faktycznie zarabia dobre pieniążki i ma w miarę regularne zlecenia to lepsza karta naprawdę robi różnice. Dla mnie nie ma sensu łożyć kasy na 9500, bo 8800/9800 chodzi na allegro za 300-320 zł.

Nie jestem zwolennikiem Premierka, bo...
ale mam takie pytanie z czystej ciekawości.
Ilu procentowy wzrost wydajności zyskuje się dzięki kartom wyposażonym w te CUDA ?
I jaka jest różnica w wydajności pomiędzy taką kartą za 300 a 3 000 PLN ?

Pozdrawiam,
Rafilm
Agencja modelek fotoCasting.pl - Modelki do Twojego filmu:-)
Lidero.pl - Kursy i szkolenia
rafilm
VIP Super Member
VIP Super Member

Postprzez Arsen » 03 Wrz 2010, 01:54

http://forums.adobe.com/community/premi ... ware_forum - myślę, że tutaj możesz dostać odpowiedź na to pytanie

Ja mogę tylko służyć zasłyszanymi opiniami.

z innego tematu
Marcin Golik napisał(a):to jeszcze ja dodam coś od siebie, żeby nie zakładać już nowego tematu.
Nabyłem kartę Quadro FX3800 - czyli pełne "oficjalne" wsparcie dla CS5. Ci co widzieli możliwości pokazane na filmikach wiedzą już mniej-więcej co taki zestaw potrafi, ale po kolei (plusy i minusy pakietu CS5 z dedykowaną kartą):
premiere
+ nowy silnik renderujÄ…cy, a co za tym idzie: klipy full hd z kompresjÄ… avchd, kompresja h264, 7d, 5d itd. sÄ… wreszcie wspierane natywnie. po prostu bajer :)
+/- wrzucasz na timelinie i śmigasz po klipie, ale nie do końca, jest co prawda o wieeele szybciej, ale nie jest to też tak szybki dostęp jak do zwykłego DV. U mnie prawdopodobnie wynika to z faktu braku macierzy, niesformatowanych dysków i tylko FX3800 pod maską ;) Także całkiem możliwe, że po instalacji szybszych dysków w macierzy będzie "normalnie" ;)
+ podgląd - tutaj to wszystko śmiga w czasie rzeczywistym i nie ważne czy walne 4 czy 8 ścieżek 1080p z efektami, dodatkowo wspierane przez CUDA efekty lecą w pełni przez GPU. miodek.
+++ normalnie 30 plusów! ;) rendering tego co wyżej do np. blue-ray'a w czasie -prawie- rzeczywistym! a jakże :D tutaj naprawdę czuć kopa, więc cieszę się niezmiernie, bo surówek czekających na edycję i wypalenie mam w cholere.

Chyba stosunkowo łatwo domyślić się, gdzie ten spadek mocy będzie najmocniej odczuwalny (efekty, rendering).

Moim zdaniem (i pewnie nie tylko) najlepiej brać GTX 460 1GB. Cena może już nie taka atrakcyjna, jak 9800, bo prawie 500 zł więcej, ale jestem przekonany, że różnica jest odczuwalna skoro niektórzy sądzą, że w Premierca między GTX 275 a 295 jest przepaść.
Arsen
King of DSLR
King of DSLR

Postprzez Larrson » 29 Lis 2010, 03:19

No to ja może tylko dodam coś od siebie...

Z badań przeprowadzonych przez niezależny instytut wynika, że póki co cs5 nie wykorzystuje wiecej niz 96 CUDAków a karty posiadające 360 CUDAków nie robią całkowicie żadnej różnicy (szybkość renderu, podglądu). natomiast różnicę widać w kartach opartych na gddr3 i 5 i to dość znaczącą. cs5 również nie widzi kart poniżej 864mhz pamięci zatem minimum 1ghz jest tutaj mile widziany. reszta to sprawa sprzetu 4/6core i ramu 4gb i w zwyż. można kupić kartę za 1800 z 460 cudami pod maską, ale wiekszość z tych cudów zwyczajnie będzie sobie chrapać podczas pracy z cs5,

konkludując. do przyjemnej pracy powinna wystarczyc karta z 1ghz ddr5 96 CUDAnakijów

Pozdrawiam i mam nadzieję, że to przyoszczędzi niektórym wydatków.

P.s.
Nie wiem cóż tam w quadro siedzi, ale nie brałem ich pod uwage w powyższym.

P.S.2 (żeby nie robić nieporządków)

co lepsze 6x3.0ghz czy 4x3.4ghz ? :> oczywiscie do video edycji
Awatar użytkownika
Larrson
Just Arrived

Postprzez Arsen » 29 Lis 2010, 13:06

Sześć rdzeni.

Odnośnie tego co piszesz o CUDA i Premierce: http://ppbm5.com/MPE%20Gains.png
Arsen
King of DSLR
King of DSLR

Następna

Wróć do Na PC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości