Znalazłem w sieci bardzo tani ring ledowy [129 PLN] kupiłem go w ciemno i mam kilka spostrzeżeń

plusy:
+ temperatura światła 5500 - jak podaje chiński producent i tak jest !
+ brak migotania
+ naprawdę silny strumień światła - doświetla obiekty nawet powyżej 2 metrów
+ w zestawie ringi do wszystkich średnic filtrów
+ możliwość pracy jako lampa błyskowa, w tym połówkowa L/R
+ estetyczne i przyzwoite jak na chińskie wykonanie
+ pracuje na 4 baterie AA - nie potrzebne przejściówki, reduktory, gniazda baterii kamerowych
+ 7 stopniowa regulacja mocy światła [-1,5 / +1,5]
minusy:
- regulacja mocy światła mogłaby schodzić niżej, nawet przy najciemniejszym ustawieniu, zdarza się że to i tak za dużo na nasze potrzeby
- sporym minusem jest charakterystyczny pisk który wydaje układ zasilania podczas pracy nie na 100%, słychać i to wyraźnie pracę kondensatorów i reszty elektroniki, co niestety wpływa na jakość dźwięku w nagraniu, nawet przy użyciu zewnętrznego mikrofonu. Przydźwięk znika tylko przy pracy na full.
- średnica ringu - mogłaby być ciut większa, przy szkle 11-16 nie ma mowy o używaniu lampy na obiektywie, otrzymujemy okrągły obraz z jasną białą winietą... efekt zanika przy wyższych ogniskowych. osobiście do szkieł poniżej 20mm używam uchwytu własnej produkcji do zamocowania ringu do stopki i znajduje się on wtedy nad obiektywem, lekko pochylony w dół.
Ciekawym rozwiązaniem wydaje się rozmieszczenie dwóch lamp na szynie po prawej i lewej stronie obiektywu, dopiero będę konstruował taki uchwyt.
Czas pracy. Nie udało mi się go jeszcze określić, używam lampy sporadycznie, ale na godzinę ciągłej pracy powinno wystarczyć.
Kupiłem to cudo wschodniej techniki w podkrakowskim sklepie Foto-tip.pl, poniżej link
http://www.foto-tip.pl/sklep/led_macro_ring_flash_fc_100_canon-p-2213.html
PodsumowujÄ…c.
Za TE pieniądze to aż dziwne że urządzenie "robi robotę", zdecydowanie polecam pomimo mankamentów.
Często kręcę w ciemnych knajpach, piwnicach gdzie muzyka zagłusza wszystko i tam wspomniany pisk nie robi problemu, całość i tak udźwiękawiam w post produkcji.
pozdrawiam