600D czy GH2?

rozważania na temat zakupu aparatu

600D czy GH2?

Postprzez aaron22 » 22 Sty 2012, 01:51

wiem, czytałem wątek porównujący GH2 do 60D
nadal jednak nie wiem co sądzić porównując Panasonica do Canona 600D, nawet kiedy czytam takie teksty:
http://www.eoshd.com/content/606/canon-600d-review
i oglądam takie porównania http://www.eoshd.com/content/645/canon- ... inema-mode

cenowo obie puszki są zbliżone (500 zł nie robi mi różnicy)
na korzyść Pana bardzo przemawia jego kompaktowy rozmiar i chyba to kryterium przeważy (zastanawiałem się długo nawet nad kupnem jakiegoś bezlusterkowca, ale w końcu doszedłem do wniosku, że to bez sensu - chcę mieć manualną kontrolę nad focusem)

ostateczną decyzję wyboru między dwoma powyższymi modelami chcę podjąć w oparciu o rady forumowiczów co do szkieł

wiadomo, że lepiej odpuścić sobie kitowy obiektyw dołączany do 600D
a jak jest z kitowym obiektywem 14-42mm do Panasonica? rewelacja to na bank nie jest, ale być może jednak nie aż tak z nim słabo jak z kitowym canonem?
jakie macie tu doświadczenia? od razu też spytam jaki stały szeroki kąt polecacie do GH2?

i wreszcie na koniec - czy akcesoria do filmowania Canonami i Panasonicami bardzo się różnią pod względem cenowym i pod względem dostępności?
aaron22
Just Arrived

Re: 600D czy GH2?

Postprzez aaron22 » 22 Sty 2012, 12:28

kilka dodatkowych godzin wczytywania się w forum i oczywiście nowe pytania ;-)
widzę, że filmujący GH2 nie polecają kitowego obiektywu 14-42, za to kitowy 14-140
i na pewno ma to swoje uzasadnienie
różnica w cenie mówi sama za siebie
GH2 z obiektywem 14-42 można jednak dostać praktycznie w cenie samego body - ok. 3000 zł (w tej sytuacji nie ma po inwestować w samo body, nawet na w razie czego przyda się "darmowy" obiektyw)
Zamiast dopłacać 2 tysie do 14-140 (w zestawie łącznie ok. 5 tys) wolałbym chyba zainwestować w jakieś stałe szkło - myślałem o tym polecanym naleśniku 20mm 1.7
nigdy nie byłem fanem zoomów, a ten 14-140 jest ciemny jak cholera (nie potrafię się do takiego szkła przekonać)
nie jestem jednak uparty i pewnie dam się przekonać, jeśli użytkownicy wleją mi troch więcej oleju do głowy ;-)

w ogóle jaki zestaw trzech stałych obiektywów polecacie do GH2 w kontekście filmowania? To jest tak naprawdę dla mnie najważniejsza kwestia
niestety jakiś czas temu pozbyłem się zestawu nikona i długo fotografowałem tylko canonami serii G
teraz nie mam żadnego szkła - muszę kompletować wszystko od nowa, ale tym razem mając na uwadze tylko filmowanie.
--
przy okazji ile światła zabiera adapter pozwalający łączyć z GH2 obiektywy Canona? - sorry, tego jeszcze nie doczytałem
aaron22
Just Arrived

Wróć do Jaka lustrzanka?

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości